Tour de Lique 2020 Midden-Nederland Zondag 27 september 2020

 • De 'Extreme' Utrechtse Heuvelrug (160 km)
 • Drie Steden Tour (120 km)
 • Rondje Gooimeer (60 km)
van totaal € 5.000 (5%)
Nog te gaan

De 4e editie van onze unieke sponsorfietstocht heet dit jaar "Tour de Lique 2020 Editie Midden-Nederland"
een coronaproof fietstocht met wederom drie routes voor zowel de recreant, e-biker als de geoefende fietser maar op een andere locatie!
Jair Eckmeijer, de organisator dit jaar en vader van Lique (geboren met cerebrale parese), streeft zoals ieder jaar naar hetzelfde doel; zoveel mogelijk geld werven voor onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden om vroeggeboren kinderen een gezonde en onbezorgde toekomst te geven.
Op zondag 27 september 2020 vindt de Tour plaats met drie routes door de prachtige landschappen in Midden-Nederland. 

Waarom Midden-Nederland?

Tour de Lique is drie jaar lang een succes geweest in Limburg, dus waarom zouden we het nu verplaatsen naar Midden-Nederland? Jair legt het uit:

"Ten eerste kreeg ik van veel vrienden, kennissen en familieleden de volgende opmerkingen en vragen...
“Fietsen in Limburg is natuurlijk prachtig, maar wanneer wordt Tour de Lique een keer bij ons in de buurt gehouden?
Of zou Tour de Lique een keer centraler in Nederland kunnen worden gehouden?

Tevens heeft de organisatie van Tour de Lique (Kinder onderzoekfonds Limburg) behoefte om dit unieke fietsevenement verder uit te breiden naar andere regio’s in Nederland zodat meerdere provincies kunnen worden betrokken bij deze sponsorfietstocht voor een zeer belangrijk doel. 

En last but not least, dochter Lique vindt het natuurlijk zelf superleuk dat er in haar woonomgeving gefietst gaat worden. De routes van 2020 gaan namelijk langs de zorgorganisaties die een rol hebben gespeeld in haar ontwikkeling!"

 

De routes:

Route 1:  'Rondje Gooimeer' (60 KM)

Route 2:  'Drie Steden Tour' (120 KM)

Route 3:  'De 'Extreme' Utrechtse Heuvelrug' (160 KM)

 * Deze routes zijn onder voorbehoud! De komende periode kunnen deze routes nog eventueel worden aanpast voor een prettige, veilige en coronaproof Tour de Lique 2020!

Routebegeleiding

Er kan van GPX-bestanden gebruik worden gemaakt om de routes te uploaden op de fietscomputer of via de app. Bekijk de GPX-bestanden in het tabblat "Details Routes". Daarnaast zal er bij elke groep van tien deelnemers een gids worden ingezet die de route kent.

Waar kan ik/kunnen wij inschrijven?

Schrijf je nu in voor €25,- voor een onvergetelijke dag en help Jair, Lique en Kinder onderzoekfonds Limburg met het geven van een gezonde toekomst aan vroeggeboren kinderen. 

Bij vragen over dit evenement kunt u terecht bij:

Caro Theunisz

E-mail: c.theunisz@hfl.nl

Of

Jair (Jazz) Eckmeyer

E-mail: jair74@hotmail.com

 

Zet a.u.b. bij onderwerp: Tour de Lique 2020

Tour de Lique 2020 kent een drietal prachtige routes. Deze routes verbinden organisaties die buitengewoon waardevol zijn, en zijn geweest voor onze dochter Lique Eckmeyer. Of het nu gaat om diagnosestelling, medische revalidatie of sport, ze hebben allemaal bijgedragen aan een betere kwaliteit van leven voor onze dochter én voor veel andere kinderen met een cerebrale parese.

Deze organisaties zijn ook virtuele stempelplaatsen:

 

  1. Amsterdam UMC
  2. Tergooi Ziekenhuizen
  3. Merem Medische Revalidatie
  4. Sportclub Only Friends
  5. UMC Utrecht
  6. De Hoogstraat Revalidatie
  7. CP Nederland

 

 

Achtergrond van de Routes én virtuele stempelplaatsen*

 

Route 1:  'Rondje Gooimeer' (60 KM)

(klik hier en dowload GPX file voor route

'Rondje Gooimeer' gaat twee keer langs 't Gooimeer en door het polderlandschap van Flevoland. Deze route zal langs de volgende posten gaan die waardevol zijn voor Lique:

 

 • Tergooi Ziekenhuizen
  Tergooi Ziekenhuizen is te localiseren aan de overkant van de A1 van vertrekpunt De Groene Afslag. Tergooi is Lique’s vaste ziekenhuis waar ze regelmatig wordt onderzocht en behandeld.

Wij dragen dit ziekenhuis een heel warm hart toe! Super kindvriendelijk en deskundig!

 • Merem Medische Revalidatie
  In revalidatiecentrum Merem heeft Lique enorme sprongen gemaakt. Eerst had ze individuele begeleiding en later werd ze begeleid in de 'Bob de Bouwer' - groep en de Piratengroep. De zorgprofessional en ondersteunende professionals van Merem verdienen een dikke pluim van Lique.
  Deze professionals halen alles uit de kast om Lique een optimale behandeling te geven. Ze blinken uit in ‘patient involvement, sharing information and decision making’!

 

 

Route 2:  'Drie Steden Tour' (120 KM)

(klik hier en dowload GPX file voor route) 

 

'Drie Steden Tour' gaat langs het IJmeer en door Amsterdam en Utrecht terug naar 't Gooi. Deze route zal langs de volgende virtuele stempelplaatsen gaan: 

 

 •  Tergooi Ziekenhuizen

 • Merem Medische Revalidatie

 • Amsterdam UMC
  In 2009 is Lique in het Amsterdam UMC door Prof.dr. Jeroen Vermeulen gediagnosticeerd met cerebrale parese. Het was een aangename verrassing en toeval dat onze paden elkaar weer kruisten tijdens de deelname aan Tour de Lique edities 2017 en 2018!

 • UMC Utrecht
  Eén van de belangrijkste artsen in Lique’s leven is inspirator en vriendin Dr. Jeanine Voorman. Zij is in UMC Utrecht werkzaam als kinderrevalidatiearts.

  Lique en wij boffen dat wij met regelmaat nieuwe inzichten en advies over CP van Jeanine krijgen.
  Omgekeerd vraagt Jeanine ons ook om deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoeken over CP om kennis te verzamelen voor het verbeteren van toekomstige behandelingen voor andere kinderen met CP.

 • Sportclub Only Friends

  Bij Only Friends voelde Lique zich meteen thuis. Hier heeft ze de basisgreepjes van het klimmen en tennissen geleerd.
  Tot op de dag van vandaag heeft ze hier veel profijt van. Sinds 2017 tennist Lique bij tennisclub L.T.C. De Meent.

 

 

Route 3:  'De 'Extreme' Utrechtse Heuvelrug' (160 KM)

(klik hier en dowload GPX file voor route) 

 

'De 'Extreme' Utrechtse Heuvelrug' gaat door het polderlandschap van Flevoland, naar Utrecht en over de Utrechtse Heuvelrug. Deze route gaat langs de volgende virtuele stempelplaatsen:

 • Tergooi Ziekenhuizen

 • Merem Medische Revalidatie

 • De Hoogstraat Revalidatie
  Onlangs heeft Lique deelgenomen aan een wetenschappelijk onderzoek van De Hoogstraat. Dit is niet de eerste keer. In het verleden hebben we met regelmaat vragenlijsten ingevuld. Op deze wijze willen wij samen met Lique iets terug doen om nieuwe inzichten over CP en behandelingen in te toekomst te optimaliseren.

 • CP Nederland
  CP Nederland is dé vereniging voor mensen met CP. CP Nederland faciliteert en organiseert veel, maar dan ook heel veel voor haar doelgroep.
  De leden van deze vereniging weten wat het is om te leven met CP of een kind met CP groot te brengen. “Eigen kracht en eigen keuzes staan bij ons centraal. Net als ieder ander willen zij het maximale uit hun leven halen.
  CP Nederland gebruikt de ervaringskennis om mensen met CP te ondersteunen. En om op te komen voor de belangen van mensen met CP in de politiek, bij zorgverleners en verzekeraars.” (bron: cpnederland.nl
 

 

 

* Deze drie routes zijn onder voorbehoud! De komende periode kunnen deze routes nog eventueel worden aanpast voor een prettige, veilige en coronaproof sponsorfietstocht! GPX-bestanden zijn voor de deelnemers beschikbaar en worden gedeeld.

 

https://goo.gl/maps/Djt7wHvkGpa5DSUt8

De motivatie van Jair Eckmeyer om een sponsorfietstocht te organiseren!

 

 

Elk jaar 2.000 baby's met hersenschade
Jaarlijks treedt er in Nederland bij gemiddeld 2.000 kinderen hersenschade op als het gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap. Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een kind tijdens de bevalling in zuurstofnood komt, omdat de navelstreng meerdere keren om de nek gestrengeld zit. Met als gevolg een blokkade van de zuurstoftoevoer naar de baby. Daarnaast treedt hersenschade vooral op bij te vroeg geboren kinderen omdat de hersenen van een te vroeg geboren kind onderontwikkeld en daardoor zeer kwetsbaar zijn.

Zuurstoftekort
Ook onze dochter Lique van momenteel 10 jaar oud is geboren met een ‘zuurstoftekort’ in haar hersenen met ernstige schade als gevolg. De medische term voor de ontstane hersenschade is ‘cerebrale parese’ wat letterlijk hersenverlamming betekent. Een verdrietig gevolg hiervan is dat Lique haar hele leven zal moeten leren omgaan met een spastische, verlamde rechter lichaamshelft. De medische en therapeutische zorg die ze al jaren krijgt, werpt zeker haar vruchten af, maar haar beperkingen zullen haar hele leven punt van aandacht en zorg blijven.

Voorkomen is beter dan genezen
Altijd heb ik gedacht: ‘Had dit niet voorkomen kunnen worden? Hadden de medische specialisten niet eerder kunnen ontdekken dat er sprake was van een ‘zuurstoftekort’ in haar hersenen? Voorkomen is toch beter dan genezen, of niet?'Helaas was deze medische wetenschap in 2008 nog niet zo ver. Het wetenschappelijke onderzoek op dit gebied stond destijds nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen.

Vandaag de dag is de medische wetenschap gelukkig vele stappen verder. Neem als voorbeeld het onderzoek naar de effecten van stamceltherapie om hersenschade te voorkomen. Dit werk bevindt zich in de pre-klinische/experimentele fase maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Zo hebben onderzoekers van Maastricht UMC+ in samenwerking met andere onderzoekscentra in binnen- en buitenland aangetoond dat met stamcellen hersenschade bij vroeggeboorte en zuurstoftekort kan worden voorkomen. Tevens tonen de eerste klinische onderzoeken bij volwassenen aan dat stamceltherapie ook geschikt is om hersenschade na zuurstoftekort bij volwassenen te voorkomen.

Motivatie
Toen ik over deze onderzoeken hoorde, begon meteen m'n adrenaline te stromen! Dit biedt perspectief voor de toekomst van andere kinderen. Ik wil hier absoluut een positieve bijdrage aan leveren om te voorkomen dat andere ouders hetzelfde mee gaan maken als wij iedere dag doen! Hiermee was vorig jaar het idee van de sportieve uitdaging in de vorm van een gesponsorde fietstocht geboren; fietsen om geld in te zamelen voor dit absoluut belangrijke, maar zeer dure onderzoek!
Met m'n zwager die in Amsterdam woont en een broer in Stockholm, hebben wij vorig jaar een route uitgestippeld van Amsterdam naar Stockholm om samen aandacht te vragen voor ‘cerebrale parese’ en hiermee het wetenschappelijk onderzoek te steunen. 

Laat het duidelijk zijn dat wij dit niet doen voor Lique, want voor haar is preventieve zorg te laat. Wij doen dit voor de toekomstige kinderen en hun ouders om te voorkomen wat Lique en wij rond haar geboorte hebben meegemaakt en iedere dag mee geconfronteerd worden. De gevolgen van deze aandoening wensen wij geen enkel kind toe. Daarom steunen wij het wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor kinderen en hun ouders met deze aandoening.

Fiets zondag 27 september mee met Tour de Lique 2020 in het prachtige Midden-Nederlandse landschap!
Na een succesvolle eerste editie in 2016 door de familie Eckmeyer, organiseert Kinder onderzoekfonds Limburg dit jaar de vierde editie van deze sponsorfietstocht. Het doel is wederom geld in te zamelen voor het veelbelovend onderzoek van de afdeling Kindergeneeskunde in het Maastricht UMC+ naar nieuwe behandelingsmogelijkheden voor hersenschade na vroeggeboorte.

Neonatologie onderzoeksproject

Alle opbrengsten van deze bijzondere en unieke fietstocht gaan direct naar baanbrekend medisch onderzoek op het gebied van vroeggeboorte. Vroeggeboorte heeft verstrekkende gevolgen voor het kind en de familie. Vaak gaat het hand in hand met een hersen- of longschade. Dit onderzoek houdt zich bezig met het vinden van betere behandelmethodes voor vroeggeboren kinderen.

Lees meer over desbetreffend onderzoek in de bovenstaande link.